GAÁL ISTVÁN SALGÓTARJÁNI GYÖKEREI

//GAÁL ISTVÁN SALGÓTARJÁNI GYÖKEREI

GAÁL ISTVÁN SALGÓTARJÁNI GYÖKEREI

 Infoblokk3_ERFA_egyes

 

Gaál István salgótarjáni gyökerei

2014. április – augusztus

„Salgótarján városközpontjának funkcióbővítő rehabilitációja” című projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projekt

ÉMOP-3.2.1/C-09-2f-2010-0001/001

A Gaál István Egyesület célja e mini-projekt megvalósítása kapcsán az volt, hogy a salgótarjáni születésű és vidékünkhöz igazán kötődő Kossuth – díjas filmrendező, Gaál István személyisége és munkássága mind szélesebb körben váljék ismertté. Az itt élő emberek tudatában, és kevesen ismerik azt a pályafutást, mely minden salgótarjáni magáénak is vallhat, identitást erősíthet. Projektünkkel a célunk az volt, hogy a város lakossága, elsősorban a fiatal nemzedék ismerje meg Gaál István filmjein, képein keresztül azt az elhivatottságot és alázatos munkásságot, mely jellemezte ezt a kiváló filmrendezőt.
Gaál István Salgótarjánban született 1933-ban, majd gyermekkorában Pásztóra költöztek, de a nyarakat városunkban töltötte a nagyszüleinél. Itt ismerte meg a munkások életét. Édesanyja húgával járt először a Dolinkában, a hajdan csodálatos pihenőparkban. Ott látta meg azokat a mezítelen gyökereket, melyek a 2000-ben elkészült, Bartók Béla életét bemutató Gyökerek című filmjének szimbólumává emelkedtek. Ennek a Lidi nevű nagynénjének a férje, az acélgyárban dolgozott, kiváló síelő volt. 1944 januárjában ő is annak a lavinaszerencsétlenségnek az áldozatai között szerepelt, akik Magyarország akkori legmagasabb csúcsára, a Horthy-csúcsra emlékplakettet akartak vinni, amikor a második bécsi döntés szerint Erdély egy része visszakerült az országhoz. Később nagyon sok filmjében felhasználta azokat a motívumokat, helyszíneket, melyeket e vidékről vitt magával.
Célközönségünk elsősorban a középiskolások voltak, a Madách Imre Gimnázium és a Bolyai János Gimnázium nagyon fogadókésznek bizonyult, amikor felvetettük a lehetőséget, hogy megismertetjük a diákokkal a Salgótarjánból elszármazott filmrendező életét és munkásságát.
Első programunk az volt, hogy bemutattuk egyesületi tagunk, Gaál István egykori tanítványának, Shah Timornak a filmjét, Egy képíró a Varázsvölgyből – Gaál István életútja címmel, mely az utolsó portréfilm a rendezőről. Ezt a Bolyai János Gimnázium és másik alkalommal a Madách Imre Gimnázium diákjai is megtekintették. Ezt követően egy előadást hallgathattak meg Shah Timortól, melyet kötetlen beszélgetés zárt. (Időpont: 2014. április 15. – Bolyai János Gimnázium, Madách Imre Gimnázium)
A Madách Imre Gimnáziumban lehetőség volt arra, hogy a média és magyar órákon beemeljék a tanrendbe Gaál István és Sára Sándor munkásságát és a gyerekek még alaposabban megismerkedhessenek a két alkotó munkásságával és a 60-as, 70-es évek filmművészetével. E projektben nagy segítésünkre volt három pedagógus: Kele Szabó Ágnes, Radnai Zsuzsanna és Bajczárné Gyenes Erzsébet. (Időpont: 2014. április – május – június)
A Dornyay Béla Múzeumban április 28-án Gaál István 1970-es években készített fotóiból nyitottunk kiállítást Változatok Rómára és Olaszországra címmel. A kiállítás több előnnyel is járt, többek között azzal, hogy a már meglévő anyaghoz az Európai Utas Alapítvány további 150 Gaál István fotót ajándékozott az egyesületünkön keresztül a Dornyay Béla Múzeumnak. A kiállítást az Európai Utas folyóirat főszerkesztője, a József Attila-díjas író, Módos Péter nyitotta meg, aki Gaál István jó barátja is volt. A kiállítás az alábbi linken tekinthető meg:
A kiállításhoz installációkat készítettünk és készült egy slide show is Gaál István fotóiból, mely a kiállítótérben folyamatosan ment. Ehhez szükségünk volt eszközök bérlésére is.
Pintér Judit filmkritikus, a Duna Televízió egykori szerkesztője egy nagyon érdekes megközelítésű tárlatvezetést, előadást tartott Gaál Istvánról, az olasz kapcsolatairól. Kiemelte, hogy Gaál István nemcsak tanult a római filmfőiskolán, hanem több rendezői kurzust is vezetett ott.
Május 20-án a Gaál István Egyesület vendége volt a Dornyay Béla Múzeumban Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, Gaál István pályatársa, jó barátja. Vele beszélgetett városunk polgármestere Székyné Dr. Sztrémi Melinda. Emlékeztek Gaál Istvánra, beszéltek közös munkájukról és a 60-as, 70-es évek magyar filmművészetéről. A nagysikerű, teltházas rendezvényen a középiskolásokon és az érdeklődő salgótarjániakon kívül az ELTE média szakos néhány hallgatója is részt vett. A rendezvényről a felvétel az alábbi linken tekinthető meg:
A rendezvénysorozat összességében sikeresen zárult. Gaál István és az ő munkásságán keresztül a 60-as, 70-es magyar filmművészetét ismertettük meg az érdeklődő közönséggel. A középiskolás diákok elmondása szerint az érdekes előadások és a szórakoztató feladatok hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar filmtörténet jeles személyiségét jobban megismerjék. Ezáltal erősödött a helyi identitástudatuk is, hiszen egy Salgótarjánból indult ember világhírnévre tett szert, ez példakép lehet a fiatalok előtt. A diákok Gaál filmjeiből életre szóló tanulságokat vonhattak le, a felelősségről, a felelősségvállalásról és a felnőtté válás nagy kérdéseiről. Ezeket a gondolatokat a projektről filmben meg is fogalmazzák. Az összefoglaló kisfilmet a pályázati beszámolónkhoz mellékeltünk. A Gaál István Egyesület honlapján is folyamatosan feltüntettük a programokat, így még szélesebb közönséghez tudtuk eljuttatni a felhívást a programjainkra.
A pályázati támogatósból az előadók, a szakmai tanácsadó és a kurátor tiszteletdíját, a meghívók és a plakátok nyomdaköltségét, a projekt megvalósításához szükséges irodaszerek beszerzését, a programok megvalósításához eszközök bérlését és egy összefoglaló kisfilm elkészítését tudtuk finanszírozni.

2017-12-27T13:02:39+01:00 2014 szeptember 26.|Gaál István Salgótarjáni Gyökerei|